måndag 1 september 2008

Vart tog lilla Y vägen?


Här är nakenstudie jag gjorde på Umeå Konstskola men men aldrig helt slutförde förrän för några helger sedan. Om ni undrar varför jag bara har målat av nakna kvinnor så är ni inte de enda. Jag har bara tecknat av två manliga krokimodeller i mitt liv och kanske åtta olika kvinnliga, och man kan bara spekulera i varför förhållandet är så ojämnt. Jag har några teorier:

- Det är traditionellt så inom konsten (såväl som i media och samhället i stort) att den avklädda kvinnokroppen som objekt är vanligare än den dito manliga. Schablonbilden av en krokimodell har därför blivit en kurvig kvinna och av den anledningen kanske fler kvinnor lockas till yrket - de vet att andra har gjort det före dem. Samma princip som gör att utbildningar eller yrken som domineras av det ena könet fortsätter att vara det.
- Det är oftast ganska uselt betalt, och kvinnor har som bekant traditionellt stått ut med lägre löner än män.
- Krokimodeller har oftast själva sysslat med konstnärlig verksamhet och tecknat kroki och vet därför vad det innebär. Kvinnor är oftare konstnärligt lagda än män och följaktligen blir det fler kvinnor i yrket.
- Män kan få erektion och hyser därför en (irrationell) rädsla för att detta ska ske under poserandet

En som inte är buskablyg är dock Karl Rein, en av de manliga krokimodeller jag haft. Han är något slags hobbynudist. (På det länkade blogginlägget syns han posera i småländsk barrskog i ett ode till Anders Zorn och på hans hemsida har jag tecknat porträttet av honom.)

Jag har för övrigt nu lagt upp några bilder på Arbetsförmedlingen Kulturs bildbank. Tydligen finns det vissa arbetsgivare som kollar där.

3 kommentarer:

Rein sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Oskar Forsgren sa...

Klockren plan!

Ja, en kroki med erigerad penis skulle ju verkligen äga, det skulle bli lite fruktbarhetsstatyett-vibbar.

När jag tänker på det skulle iofs kvinnliga modeller kunna drabbas av styvnade bröstvårtor, men det skulle inte märkas lika mycket och ändå kunna avfärdas med att det är kallt i rummet.

Nakenhet aside så är som sagt kroki ganska osexigt, i alla fall i början när man håller på och syftar och så - man kan liksom inte ha fluktblicken på samtidigt som konstnärsblicken.

Anonym sa...

Jag har upplevt några krokistunder där manliga modeller fått erektion, men den har försvunnit efter bara några minuter eller så har modellen vänt sig mot en vägg i nästa position. Jag hade gärna sett att erektionen varit kvar i hela positionen så vi hade hunnit teckna hela kroppen i den situationen. Det är ju ändå ett "naturligt" tillstånd.
Det finns visst någon modell som lyckas ha erektion hela tiden på möhippor med kroki har jag hört men jag vet inte om han jobbar på vanlig kroki någonstans.