fredag 12 september 2008

Takvida - Brölig so


Vissa låtar som spelas på radio klarar jag helt enkelt inte av att lyssna på, de är så dåliga att det blir direkt fysiskt plågsamt. Oftast är det dem som spelas mest. En av dem är Kid Rocks All Summer Long. En annan är Takidas Curly Sue.

Varför sjunger en grupp från Ånge i Västernorrland om en tjej som heter Sue? Är det en brittisk utbytesstudent som sångaren Robert Pettersson träffat på Mittuniversitetet?

Förutom att musiken är totalt intetsägande växlar texten mellan att vara a) fullkomligt obegriplig, b) fullkomligt utslätad och c) fullkomligt kackigt urusel.

a)
Your strength is so hard to find,
I feel so much stronger now,
the feeling's alright.


Whut? "Din styrka är så svår att hitta. Jag känner mig så mycket starkare nu. Känslan är alright." Det är ju bara slumpmässiga rader staplade på varandra!

the shiver's around me now, you're so fine

Hur tusan känns det när "darren" är runtomkring en?

b)
Your words make me whole again,
those eyes cannot ever lie,
you're so divine
I'm not ever alone, you're not ever alone
I'm head over heels goddess of mine


Hon är en gudomlig gudinna. Han sätter henne på piedestal. Det är liksom inget nytt under solen.

c)
your curls touching my face and now I can fly
You brought my life back,
The glory you found
The heart is pumping for my life, the mind is happy


"Du tog tillbaka mitt liv" Från vem då? "Äran fann du" Äran? Det får mig att associera till korståg eller Sagan om ringen. Och varför använder han samma meningsbyggnad som Yoda? Och för all del är det väl bra att hjärtat pumpar för hans liv - det är ju liksom därför hjärtat ska pumpa - och att sinnet är glatt, men det är fortfarande en förfärlig text.

Dock, efter att ha funderat ett tag, kom jag på en tolkning som gör texten mer begriplig och faktiskt ganska vågad och nyskapande. Om man tittar lite närmare är det tydligt att man kan se den som en dialog mellan två parter i ett destruktivt förhållande där den ene misshandlar och terroriserar den andra. Det förklarar partier som annars framstår som sinnesförvirrade.

Your strength is so hard to find,
I feel so much stronger now,
the feeling's alright.


Sue är inte tillräckligt stark för att försvara sig när killen pucklar på henne, men han känner sig ännu starkare när han har gett henne en omgång. Han känner sig alright. Sen, när killens alkohol/steroidrelaterade vredesutbrott förklingat blir han ångerfull, ber om förlåtelse och bedyrar att han aldrig ska göra så igen, och hon vill ju så gärna tro honom. När han är nykter är han ju för det mesta världens finaste. Hon tänker:

Your words make me whole again,
those eyes cannot ever lie,
you're so divine

Your smile is heavenly,
I don't deserve all the love that you're giving to me
Your touch makes it hard to breathe,
the shiver's around me now, you're so fine


Det beskriver på ett både gripande och tragiskt sätt hur schizofrena hennes känslor för honom är. Hon förtjänar inte den kärlek han ger, intalar hon sig, och därför blir hon straffad. När han tar stryptag på henne är det förstås svårt att andas. Och fastän han får henne att darra är han ju fin, egentligen.

Men om det är detta texten handlar om tycker jag att det kunde ha framgått lite tydligare.

9 kommentarer:

Rein sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rein sa...

Alla takidas låtar är värdelösa, inte bara curly sue. Och du har inte sett dom live antar jag, det har jag, två gånger. Jag trodde verkligen inte att dom kunde vara sämre än vad de är på radio men Takida live är så dåliga att... jag vet allvarligt inte hur jag ska utrycka det... det är över min förmåga att beskriva. Det var det sämsta, sorgligaste och roligaste jag någonsin sett.

Myrsloken sa...

Takida är med god sannolikhet det sämsta som skapats i sverige sen isen smälte.

Oskar Forsgren sa...

Det tror jag inte. Det skulle kunna vara Sverigedemokraterna, eller Felix nya droppfria ketchupflask-kork.

Rein sa...

Takida är värre än en ofrivillig diskfragmentering när du just skrivit klart din uppsatts. Takida är värre än att pizzabagaren la extra annanas när du egentligen sa "ingen annanas" (på tal om det Erik, du borde kanske prova beställa en pizza med ost och tomatsås istället för en hawaii utan annanas. learn from the master).

Oskar Forsgren sa...

Kan man beställa en "pizza"? Måste det inte alltid vara en sort, plus/minus nån ingrediens? Ost + tomat är väl marguerita?

Sarah sa...

ahhahaha... tycker synd om människor som du som tror att du är bättre än alla andra.. skulle vilja höra dig skriva en låt, en text, sjunga den och göra den hälften så bra som curly sue. Det spelar inegn roll vilken text man skriver i hela världen.. det finns alltid nån pessimistisk tråkig glädjedödare som du som ska dela sönder den i bitar ocn analysera "den egentliga meningen" med texten. Slappna av lite..
Bli inet så sne för att nästan alla gillar låten..
och förresten så är dina argument sjukt patetiska "några killar från ånge", vaddå måste man komma från new york för att få skriva sånna låtar enligt dig eller.. dessutom sjunger han aldrig om "sue", låten heter curly sue.. och det låter ju bättre än "lockiga johanna".. måste låten vara på svenska bara för att man bor i sverige? är du nazist eller?.. Det är en sak att inte tycka om låten, det behöver du inte göra.. men ditt sätt att förklara varför du tycker den är så dålig, är sååå patetisk.. folk skrattar när de läser ditt inlägg.. Din attityd är så skrattretande.. du tycker säkert att du är fyndig.. är sjuk när det är du som associerar texten till "sagan om ringen" och att strypas och jag vet inte vad.. u freak me out

Rein sa...

Denna kommentar kommer troligtvis aldrig läsas av någon då ursprungsinlägget är från förra året, men det här kan jag inte låta bli. Låt oss ta en mer djupgående blick på den föregående kommentaren och se om vi kan tydliggöra lite.

När Sarah säger; "tycker synd om människor som du som tror att du är bättre än alla andra." så tror jag hon försöker säga; Jag tycker synd om människor, som dig, som tror sig vara bättre än alla andra. Då undrar jag såklart, varför? Jag har aldrig hört Oskar värdera människor som olika "bra", skulle man göra det så skulle man ju dessutom ofrånkomligt komma fram till att ena halvan av den mänskliga populationen måste vara bättre än den andra. Om man nu anser sig tillhöra den halvan så skulle man troligtvis bara vara nöjd över den övertygelsen.

Jag har personligen ett beryktat dåligt tonöra, jag har knappt hållit i ett instrument och jag inte taktkänsla nog för "guitar hero" men jag vågar säga att jag skulle kunna skriva en låt bättre än "Curly Sue". Detta är dock irrelevant då argumentet "gör det bättre själv då!" helt saknar värde. Jag är ingen känd musiker för att jag helt saknar talang, men dom som får uppmärksamhet förväntar jag mig ska hålla ett visst mått. För sanningen är att musikalisk talang är inte så ovanligt, det är rent utav skitmånga som har det och därav ett jävla slöseri att låta intetsägande band som takida äns få boka en replokal.

Därefter yrkar Sarah att det är tråkigt att människor analyserar, kritiserar och diskuterar meningen med musiktexter, igen undrar jag varför. Texter finns i musik för att säga något, det är i och för sig ibland omöjligt att förstå vad de verkligen betyder men det är fullt möjligt att förstå när en musiktext inte har någon mening och bara är utfyllnad.

Detta leder mig till kritiken om svenska kontra engelska. Det är vanligt bland talanglösa svenska låtskrivare att använda sig av det engelska språket när de tycker att just de engelska orden låter bättre och häftigare, att svenskar inte har lika bra förståelse av det språket gör det naturligtvis lättare att komma undan med ologiska texter.
Alla vet att det finns gott om svenska artister som gör väldigt bra musik på engelska, Oskar menade nog att det är ännu enklare att se hur texten i "Curly Sue" bara är ordbajs när orden inte verkar ha tagits från textförfattarens egna erfarenheter.

Jag tycker att Oskar är både rolig och fyndig och sättet han skriver på är anledningen till att folk faktiskt läser hans blogg. Hade hans inlägg om Takida bara varit en slätstruken, objektiv analys så hade hans blogg inte varit mer en vanlig musikrecensentblogg för människor som inte vet vad de tycker, ungefär den typen av människor som lyssnar på Takida för de inte finns något att förstå i deras musik.

Och Satah... jag menar Sarah. Om du av en händelse råkar läsa det har; ge fan i att misshandla det svenska språket.

Daniel Andersson sa...

Jag fastnar mer vid stycket:

"det finns alltid nån pessimistisk tråkig glädjedödare som du som ska dela sönder den i bitar ocn analysera "den egentliga meningen" med texten. Slappna av lite.."

Sarah läser en text i en blogg, blir upprörd och gör vad?

Delar sönder den i bitar ocn analyserar "den egentliga meningen" med texten.

Och kommer fram till att Oskar är Nazist.

Skulle tippa på att Takidas åldersgrupp ligger i tidiga tonåren och tror jag skulle kunna fasställa Sarahs ålder med denna mening:
"är sååå patetisk.. folk skrattar när de läser ditt inlägg.."

Vi leker med tanken och översätter "sååå" till romerska siffor = VII

Och ja, jag skrattade när jag läste Oskars inlägg, och när tårarna började sippra fram så fick Sara dom att forsa.

Ursäkta för min sena kommentar men jag har inte upptäckt denna mästerliga blogg förrän nu.