söndag 23 mars 2008

Pesach

פסח Pesach är hebreiska och betyder passera. Ni som kan er bibliska historia vet att judarna i Egypten smetade lammblod på sina dörrar, så att att dödsängeln Gud skickat för att mörda alla förstfödda gossebarn skulle gå förbi deras dörrar. Det är alltså därifrån det svenska ordet för påsk kommer.

I fredags for vi till sommarstugan i Lövånger (en liten ort vid havet på väg mot Skellefteå för er som undrar). Den ligger vid Häbbersviken (häbbre: liten stuga) och på samma gård ligger även min mormors, mosters och morbrors stugor. Isen låg tjock på fjärden och snön var ett duntäcke över landskapet. Efter ett tag anlände moster Barbro, Gunnar, David, Malin och Malins kille Martin W. Vi fikade bl.a. morotskaka och pratade om planerna för sommarlovet. Jag och Martin F tog en hundpromenad. Sen kom Kristina, Liza och Moa. De hade med sig Einsteins fru som jag började läsa. Till middag åt vi smorgasbord med bl.a. tjälknul, quornfärs, gubbröra och kikärtssallad. Sen åt vi osunda mängder påskgodis och lekte Associationsleken och Tjugo frågor.

På lördagmorgonen byggde Janne, Martin F och David ett vindskydd av snö runt eldstaden. För att hålla sig varma gick Martin och David i clinch i en hätsk brottningsmatch som resulterade i att Martin tvangs insmörja sina ömmande ryggmuskler med olagligt importerad dunderlubrikant som ersatte smärtan med en brinnande eld. Jag, Liza och Moa satt inne och läste serier, jag läste ut Einsteins fru och lite i Galago och Harvey Pekars uppväxtskildring The Quitter. Sen grillade vi hamburgare på Muurikkan och åt med god aptit. Vi spelade kortspelet En lång, en kort, som Liza vann. Sen tog vi en promenad ut på isen, som visserligen knakade smått men höll, och rundade Johans udde. Middag blev påsklamm med potatisgratäng och lite rester från fredagen. Vi spelade Geni och fick bl.a. veta att Martin Luther inte spelade bowling, men väl ett kägelspel med nio käglor.

Idag åkte vi hem. Imorgon åker vi till Uppsala.


Oskar och Moa filurar

1 kommentar:

Ruben sa...

Ahh, dunderlubrikant - den eviga räddaren i nöden!