söndag 26 april 2009

SPX 09


Spex! Jag var nere på SPX i Stockholm i helgen och ångrade mig inte. Jag bodde på vandrarhem och återsåg gamla bekantskaper från serieskolan som Anders, Ruben, Oscar och Lars - som nyss släppt sin debutbok Dödvatten full med äckliga vansinnesskildringar. Jag träffade/såg förstås även merparten av övriga seriefigurer i Sverige, bl.a. min gamla lärare Anneli Furmark och flera som jag bara sett på internet som Mikael Sol, Sara Granér, Coco Moodysson och de unga hajpade (rätteligen) stjärnskotten Nanna Johansson och Sara Hansson.

På fredagen träffade jag Anders och hans tjej och hängde med dem på Galagos releasefest för Bromanders bok "Allt jag rör vid försvinner" där 15 serietecknare illustrerat lika många av hans manus. Det var extremt trångt och extremt hippt, med serietecknare som dj:s - idag duger det inte att bara sitta och nörda bakom ritbordet utan man måste jobba på sin streetcred också, något som kanske Simon Gärdenfors är den tecknare som personifierar mest i Sverige.

Lördag var kanske den värdaste dagen, då jag efter att ha flanerat lite på gamla stan och varit på SPX satt med Anders, Ruben och Oscar i Vitabergsparken och njöt av solen varpå vi mötte upp Lars och hade grillkväll i närheten av Rubens lägenhet. Det gick i barbariets tecken, med hemgjord mjöd och flintastek på engångsgrill. Det sistnämnda var ingen bra idé och vi var inte barbariska nog för att äta den rå, så vi fick grilla färdigt den i ugnen i Rubens lägenhet. Sen var det Galagofest på Kulturhuset (kombinerad releasefest för Kolbeinn Karlssons Trollkungen, Jeffrey Browns Fumlig och Niklas Askers Second Thoughts) där the top of the crop var.

Söndag lyssnade jag bl.a. på Mike Diana som berättade om när han i Florida dömdes till 1300 timmars samhällstjänst, tre års ritförbud, en kurs i journalistisk etik & psykiatrisk vård som han själv fick bekosta och förbud att vistas inom tre meter från ungdomar under 18 år. För vad, våldtäkt? Pedofili? Misshandel? Nej, för att ha skildrat "obscenitet" i sina serier. Sen bar det hem igen.

Vädret var under hela helgen helt fantastiskt!

Införskaffat på SPX: Dödvatten av Lasse, Swallow me whole av Nate Powell, August & jag av Anneli Furmark. Införskaffat på Serieboden i gamla stan: Barnhemmet av Carlos Giménez.

Jag har även skrivit en liten notis om tillställningen som hamnar i morgondagens VK.

11 kommentarer:

Anders sa...

Haha, några barbarer är vi ju direkt inte, men du tog väl ändå några tuggor av steken på slagfältet?

Oskar Forsgren sa...

Jo, det gjorde jag. Som tur var förskonades jag ändå från vikingamagkrämpor.

Åke Forsmark sa...

Engångsgrillar är för korv. Som du märkte så blev det inget SPXande för mej i år heller. Det låter spännande när man ser alla referat.

Oskar Forsgren sa...

Engångsgrillar är en jättebra idé - men de borde ha stannat i idévärlden.

Rein sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Rein sa...

Referat?! "Name dropping" skulle jag snarare säga, kunde det blir mer tydligt att du känner alla i branschen och att du tycker samtliga är "väldigt sympatiska".

(Jag passar mest på att kritisera dig för att du hittade ett fel i mitt förra inlägg, men jag såg inga stavfel i ditt så jag fick gå på din framtoning istället)

Oskar Forsgren sa...

Ja det gäller att slicka uppåt och sparka nedåt! Nä, men de flesta människor är väl sympatiska, tycker man någon är är ett svin undviker man kanske att skriva det eller formulerar det lite förmildrande. Eftersom branschen är så liten känner alla ganska snart till om nån dissat nån annan.

Ruben Dahlstrand Vargas sa...

Tack för ett fint häng! Det var mycket lyckat på min ära, även om jag kände mig något själsligt stressad under hela veckan...

Oskar Forsgren sa...

Själslig stress, det låter inte alls bra...?

Oscar Hjelmgren sa...

Verkligen inte. Men erkänn att Vitan var helt okej!

Oskar Forsgren sa...

Vitan var "teh shit" som ungdomarna säger nuförtiden.