måndag 26 maj 2008

Frilansillustratörens ABC

Ibland hittar man roliga saker på internet. Som t.ex. denna ordlista för frilansillustratörer. Måhända en smula internt, men väldigt träffsäkert och lustigt för dem i branschen.

Aldrig:
Aldrig, helt enkelt.

Arbetsprover:
Dyrbara artefakter av egen hand som skickas och arkiveras i ett svart hål mellan Orionnebulosan och Lyrans stjärnbild.

Betalning:
Något som redaktörer i det längsta drar sig för, under allehanda slingrande och finter. Vanligast är att skylla på Ekonomin (se detta ord).

Digital spurt: Efterbehandling av teckning i Photoshop, ägande rum mellan kl. 3-4 på morgonen fatalt nära deadline, troligen på grund av Synopsisglapp (se detta ord). 

Ekonomi:
Fix och oruckelig idé med religiös-fatalistisk-optimistiska övertoner.

E-post: Ett unbderbart sätt att omedelbart få vänta i evigheter på svar.

Kontaktkontrakt:
Ett jobb som du fått endast, säger endast, för att du kan säga att du känner den och den på redaktionen (hälsa så gott!) som tyckte att du skulle prata med redaktören/bildredaktören eller vice versa. Tumregel för kontakters utnyttjande: Om kontakten kommit så långt i sin karriär att hon skulle kunna vara dig till nytta, är hon redan alltför upptagen med sitt susande upp emot stjärnorna, ad astra per aspera. Endast kontakter som leder till ringa Betalning (se detta ord) är användbara.
  
Långbänkskorrespondens: Den ädla konsten att inte behöva svara nej om man inte svarar alls. Valet står mellan L. och tjat, under vilket Tidningsförvirring (se detta ord) kan inträffa.

Synopsisglapp: (1) Den avgrundslånga tidsrymd som förflyter mellan det att en journalist lovat skicka textunderlag och den tidpunkt då någon form av text faktiskt inkommer, se nästa. (2) Den avgrundsvida skillnaden mellan den text du faktiskt skulle behöva och den information om artikeln du faktiskt, i sista minuten, fått.

Telefontid: Redaktionellt sett; någon gång efter frukost före lunch med undantag av elvakaffe eller undantagsvis efter lunch med undantag av eftermiddagsfika. Kan vara en form av Långbänkskorrespondens. 

Tidningsförvirring: Ett Moment-22. Den som söker ett illustrationsjobb bör helst läsa in sig på sina offer och se vad de kan tänkas behöva. När så många illustrationsjobb söktes samtidigt att du i rimlig tid har chansen att få något av dem, går det inte längre att komma ihåg vilken tidning som var vilken, med fatalt resultat.

Ä-post/Ändå-mail: Mail som illustratören skickar Ändå, till redaktörer som allaredan har fullt av illustratörer (även om de inte har det). Detta kan i sin tur bero på att befintliga illustratörer (om sådana finnes) änligen lyckats få ut något slags Betalning (se detta ord) vilket verkat avskräckande. Se även E-post. Svar inkommer Aldrig (se detta ord. Börja om från början)

– Joakim Ceder

4 kommentarer:

Anonym sa...

Fyndig lista... brukar själv ha såna här A till Ö på min blogg, och detta var en inspiration att gå vidare...

/ svensson me' "svenssongalaxen"

Rein sa...

Det var ett jävla tag sen jag såg dig på badhuset.

martin sa...

Ja, av nån anledning har jag som kommit av mig med det där. Man kanske ska försöka gå dit på måndag... Men på sommaren brukar jag komma igång och jogga ganska mycket så förhoppningsvis säckar man inte ihop totalt.

Oskar Forsgren sa...

Det var alltså jag som skrev ovan, Martin satt vid datorn innan.