tisdag 15 april 2008

Nörderi

Igår surfade jag runt på lite olika bloggar av serienördar och fick se sällsynta objekt som t.ex. Disney studios brevpapper och olika världsberömda tecknares barndomsalster, och tänkte att det kanske är dags att höja nördfaktorn på den här bloggen litegrann också. Det gör jag genom att visa några ungdomsalster från en av mina absoluta favoritkonstnärer, John Singer Sargent. Han var en amerikan som var verksam under 1800-talet och början av 1900-talet, främst som porträttmålare men också som skicklig landskapsmålare. Han var en virtuos utan dess like; vid 14 års ålder gjorde han dessa andlöst vackra akvarellstudier:

Henry James skrev om hans tidiga verk, bl.a. ett porträtt av Carolus-Duran, att han är en konstnär som utgör "den lätt kusliga anblicken av en talang som vid blotta tröskeln av sin karriär inte har något mer att lära". Tja, han kanske inte utvecklades under sin karriär, men vem behöver utvecklas om man är fulländad? Han hann producera ca 900 oljemålningar och 2000 akvareller, därtill oräkneliga kol- och blyertsskisser. Han har avporträtterat kändisar som författaren Robert Louis Stevenson och de amerikanska presidenterna Woodrow Wilson och Theodore Roosewelt.
Till hans mest kända målningar hör Madame X och The Daughters of Edward Darley Boit.


Madame X

The daughters of Edward Darley Boit

Sargents porträtt bär tydliga ekon av 1600-talsmålaren Diego Velázquez, som han (liksom jag) var en stor beundrare av. Det var egentligen omöjligt att måla som Velázquez gjorde på 1600-talet, hans teknik var liksom inte uppfunnen än. Istället för att först göra en noggrann undermålning och sen långsamt framställa bilden i olika lager satte han bara allting direkt, tog färgen och kletade på duken och så var det klart, jag vet inte ens om han skissade först. Här är en målning som han gjorde 19 år gammal, och även om han inte riktigt hade koll på cirkeln i perspektiv så är ju närvaron och återgivningen av ytor oslagbar.


Vieja friendo huevos (En gammal kvinna som steker ägg)

1 kommentar:

Rembrandt sa...

Vilka wannabes!