torsdag 7 augusti 2008

Shonarnas krig

Jag är nyss hemkommen från ett besök på Star Wars-utställningen i Örnsköldsvik. Det är alltså en vandringsutställning med riktiga dräkter, dockor och modeller från Star Wars-hexalogin som turnerat runt i världen; den minsta stad den varit i dessförinnan har 600 000 invånare. Det var ganska häftigt, kanske framför allt att se de detaljrika modellerna av skepp och byggnader. C3PO och R2D2 var där, liksom Darth Vaders dräkt, Yoda-dockan och prinsessan Leias guld-bh. Jag slogs gång på gång av hur ofantligt fånigt hela filmkonceptet är. Det är tveksamt om det var värt biljettpriset (150 kr) men jag fick ju se den vackra staden, som åtminstone topografiskt och naturskönhetsmässigt knäcker Umeå på mitten.


Ö-viks museum


C3P0-dräkten. Designmässigt inspirerad av kvinnoroboten i Fritz Langs Metropolis.


Monster från nån av de nya filmerna


Jodå.


gasmaskfejs


Anakins racer från tävlingsscenen i Det murkna hotet


R2D2, döpt efter texten på klappan vid en filminspelning: "Reel 2, Dialogue 2" (Scen 2, Tagning 2) och manövrerad av en 110 cm lång dvärg


Jag framför ewok

För övrigt köpte jag på loppmarknad nyss en bok med en stor del av alla Oskar Anderssons skämtteckningar samlade. Helt klart en av den moderna svarta humorns föregångare.


Mannen som gör vad som faller honom in

4 kommentarer:

Joel sa...

Du skulle ha gjort en shout out på nån blogg, jag är sugen på att åka dit!

Chewbacca sa...

Rrrrrrrr

Oscar Hjelmgren sa...

Det där monstret är från episod 2! Imponerande att du kunde det där om namnet R2-D2:s namns ursprung. Är hyfsat avis på dig som fick gå på en så fantastisk utställning. Och så dålig är ju inte episod 1!

Oskar Forsgren sa...

Jag lärde mig det om R2-D2 på utställningen, en sån nörd är jag inte att jag kunde det innan. ;-) Nej, jag tycker ettan funkar.